Bed and breakfast 't Keteltje - Vogelenzang 9 5292 NH Gemonde

Vind ons ook op

Omgeving

Iedereen die van wandelen, fietsen of mountainbiken houdt, kan zijn hartje ophalen. Er zijn diverse routes waar we u graag meer over vertellen. Even genoeg van de rust?
10 minuutjes in de auto of  20 minuten op de fiets en u bent in hartje centrum van Den Bosch

B&B ‘t Keteltje ligt op ongeveer zeven kilometer van het Bossche centrum, in de groene gemeente Sint Michielsgestel. Deze gemeente ligt in de Meierij, een gebied ten zuidoosten van ‘s-Hertogenbosch. Gemonde is een kerkdorp van de gemeente Sint-Michielsgestel waar het sinds 1 januari  1999 deel van uitmaakt.

Gemonde

De naam Gemonde is vrij oud en komt voor in een register van de Abdij van Echternach uit 698/699. Daar werd de plaatsnaam geschreven als Datmunda, te lezen als Gaimunda. Evenals bij Duitse plaatsnamen als Gmünd en Dubbelmonde in de Biesbosch zou dit betrekking hebben op de ligging op een landschappelijke hoogte
(verwant aan het Latijnse mons of montis) langs de Dommel.

Natuur en landschap van Gemonde
Gemonde is omringd door kleinschalig landbouwgebied. Ten westen van Gemonde loopt de Dommel. Er is een wandelpad langs deze rivier en ook ligt op het grondgebied van Gemonde een afgesneden Dommelarm. Vanuit het dorp starten twee gemarkeerde wandelingen. De ene voert langs en door het landgoed Vossenholen en de andere loopt naar De Hogert en het Dommeldal.

Bestuurlijke geschiedenis
Er is al duizenden jaren bewoning in de omgeving van Gemonde. Ten noorden van Gemonde, bij de buurtschap Wielse Hoeven, werd een urnenveld aangetroffen.
Het huidige dorp is ontstaan uit vier gehuchten, die elk deel uitmaakten van een andere gemeente: Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode. De verklaring van deze vreemde situatie voert terug tot 1314, toen de zogenaamde Bodem van Elde door de Hertog Jan III van Brabant werd uitgegeven, een in die tijd moerassig en onbewoonbaar gebied. Vier heren deelden in dit gebied het gezag. Toen het Ancien Régime werd afgeschaft en vervolgens in 1802 de moderne gemeentelijke structuur werd ingesteld, werd het gebied dus over vier gemeenten verdeeld.

Fiets- en wandelroutes

In de omgeving van Gemonde zijn er verschillende fantastische fiets- en wandelroutes. Op de website www.route.nl kunt u een aantal van deze routes bekijken.

Fietsroutes:
Download hier leuke fietsroutes!

Wandelroutes:
Geeldersroute
De Laren
Dommelexcursie

 

Bezienswaardigheden

Huisje aan de Gasthuisstraat 8, waarvan de muurankers het jaartal 1618 tonen.
Verzetsmonument uit 2004, voorstellende een plaatselijke bewoner die een bestuurder van een glider, in het kader van de Operatie Market Garden, in veiligheid bracht in de bossen van het landgoed Gasthuiskamp.
Huis Twijnmeer is een landhuis middenin het plaatsje. Het is een Empire landhuis uit het begin van de 19e eeuw en gelegen op een klein landgoed. In 1815 werd dit landgoed voor het eerst bewoond. Mogelijk heeft hier voordien een slotje gelegen.
Molenromp van de Ronde Molen, ten westen van de kom van Gemonde.
Natuurstenen Grenspaal uit 1879. Deze is opgericht naar aanleiding van het openen van de eerste keiweg van Sint-Michielsgestel naar Boxtel en ze markeert de grens tussen beide gemeenten, die dwars door Gemonde loopt.